Hvorfor skal jeg bruge mellemrumsbørster?

Tandbørstning er som bekendt det vigtigste skridt, når det kommer til at rense dine tænder – men det bør ikke være det eneste.

Din tandbørste er fabelagtig til at rense de store flader og dermed fjerne de værste madrester, så du får en frisk fornemmelse i mundhulen. Der kan imidlertid også gemme sig mange rester nede i mellemrummene, så her kan du ikke altid regne med, at tandbørsten slår til.

Du bør derfor supplere din tandbørstning med tandtråd eller mellemrumsbørster (interdentalbørster), der er designet til at nå ind i mellemrummene. Disse små mellemrumsbørster findes i flere udformninger, men selve funktionen er den samme: Du tager fat om det lille håndtag og lader børsten glide ind og ud ad mellemrummet. Du skal gerne lade børsten glide et par gange i hvert mellemrum.

Så hvad sker der, hvis du ikke bruger mellemrumsbørster?

Mellemrumsbørster – gode til forebyggelse af plak

Renser du ikke mellemrummene, er der en større risiko for, at du får problemer med øget plakdannelse.

Får du ikke fjernet bakteriebelægningerne på og omkring tænderne og tandkødet, kan der forekomme bakterieophobninger, der også er kendt som plak. Disse ophobninger er et skønt sammensurium af madrester, spyt og bakterier, og syreindholdet kan være skadeligt for emaljen og ende med at forårsage karies og dermed huller i tænderne.

Plak kan endvidere blive mineraliseret og udvikle sig til tandsten samt skabe gule misfarvninger på tænderne. Tandsten kan præcis som plak forårsage karies, men kan også være særligt hårdt for tandkødet og resultere i diverse betændelsestilstande, herunder paradentose, der i allerværste fald kan ende med tandtab.
Betændelsestilstande i tandkødet kan i øvrigt sprede sig til blodbanen og påvirke resten af kroppen.

Mellemrumsbørster kan kort og godt være med til at forhindre, at der opstår plak til at begynde med. Du skal dog som udgangspunkt være ret flittig med rensningen af mellemrummene, da der kan dannes plak inden for 1 til 2 døgn efter indtagelsen af et måltid.

Hvornår skal jeg bruge mine mellemrumsbørster?

Anbefalingerne for, hvornår du skal bruge dine mellemrumsbørster, er ikke entydige.

Mens Oral Health Foundation anbefaler, at du renser tænderne før tandbørstning, så du løsner plakken og dermed gør tandbørstningen mere effektiv, anbefaler andre eksperter, at du først renser efter selve tandbørstningen. Så vælg den løsning, der passer dig bedst.

Du bør dog som minimum bruge dine mellemrumsbørster én gang dagligt og også gerne to, så du opnår en effektiv beskyttelse mod bakterievækst.

Det vigtigste er imidlertid, at du får skabt en rutine og holder nogenlunde fast ved den.

Hvor store mellemrumsbørster skal jeg vælge?

Mellemrumsbørster fås i en lang række forskellige størrelser, for der kan være stor forskel på, hvor store mellemrum der er mellem tænderne. Der findes en størrelse for alle – også for dig, der måske mangler én eller flere tænder eller har tænder, der sidder forholdsvist tæt.

Det kan være svært at sige på forhånd, hvilken størrelse du skal vælge dine mellemrumsbørster i. Som regel kan du få din tandlæge til at hjælpe dig med at måle størrelsen, eller du kan forsøge dig frem med flere forskellige størrelser på egen hånd. Typisk kan det forekomme, at du rent faktisk har behov for flere størrelser, da der netop kan være forskel på dine mellemrum.

Børsten skal gerne kunne glide forholdsvist nemt ind i mellemrummet med et lille tryk. Der må dog ikke være for meget modstand, ligesom det heller ikke må være alt for let at lade den glide ind og ud.

Når du køber mellemrumsbørster, bliver de angivet i millimetermål som f.eks. 0,5 mm. Dette mål angiver wirestørrelsen på mellemrumsbørsten.

ISO-standarder og mellemrumsbørster

Langt de fleste producenter af mellemrumsbørster følger ISO-standarderne. ISO står for International Organization for Standardization, og denne uafhængige organisation udarbejder internationale målstandarder for en lang række brancheområder. Det gør det langt nemmere for forbrugerne at sammenligne de enkelte produkter. Det gælder eksempelvis for mellemrumsbørster.

Du kan bl.a. finde ISO-størrelserne for mellemrumsbørster på sitet Dentaly.org.

Her viser vi dig oversigten i en mere forenklet udgave:

  • ·        ISO-størrelse 0 = wirestørrelse 0,40 mm
  • ·        ISO-størrelse 1 = wirestørrelse 0,45 mm
  • ·        ISO-størrelse 2 = wirestørrelse 0,50 mm
  • ·        ISO-størrelse 3 = wirestørrelse 0,60 mm
  • ·        ISO-størrelse 4 = wirestørrelse 0,70 mm
  • ·        ISO-størrelse 5 = wirestørrelse 0,80 mm
  • ·        ISO-størrelse 6 = wirestørrelse 1,10 mm
  • ·        ISO-størrelse 7 = wirestørrelse 1,13 mm
  • ·        ISO-størrelse 8 = wirestørrelse 1,50 mm

ISO-størrelserne hos de enkelte producenter bliver gerne opdelt i bestemte farver, men pas på med at lave en direkte sammenligning, da farvekategorierne kan variere fra producent til producent.

Selvom ISO-standarden bliver anvendt hos mange producenter, kan der også forekomme små variationer i målene.

Den danske producent Tandex er et godt eksempel. Der refereres her til ISO-størrelser, men målene på pakkerne for bestemte produkter varierer en smule i forhold de officielle tal.

Så vælger du at skifte over fra ét mærke til et andet, kan det i dén grad betale sig at holde øje med målene – og ikke blot stole blindt på, at du får den samme størrelse som normalt.

Det er i øvrigt heller ikke alle producenter, der tilbyder mellemrumsbørster i samtlige ISO-størrelser. Udvalget spænder typisk over mellemstørrelserne, så skal du bruge de helt små eller store mellemrumsbørster, skal du muligvis lede efter nogle lidt andre brands, end hvad du er vant til.